de leidse hout # weten waar je bent

Een al wat langer lopende opdracht voor De Leidse Hout resulteert in een aantal uitwerkingen. In ieder geval worden een aantal ingangen (De Leidse Hout kent er vele) gemarkeerd met een duidelijk en stoer infobord. De informatie kan wisselend en permanent worden toegevoegd aan de stalen ondergrond. De aanvankelijke kritiek van de stadsarchitect is vertaald in een meer 3-dimensionale uitwerking van het vlak en de wijze waarop de informatie in reliefvorm wordt gepresenteerd. Andere uitwerkingen zijn een schuilhut (naar een ontwerp van meubelontwerper Marco Terlouw, van Atria) en een royale bank aan het einde van de speelweide met een tekstleuning. De tekst benoemd de oprichters en de ontwerper van het stadspark. In de bank komen de 2 metiers bij elkaar; de bedoeling is dat de bank een samenstelling wordt van hout en van staal.

 

olderbekoop revisited

 

Onlangs, bij de eerste sneeuw in 2012, zijn de tekstbruggen in Olderbekoop (de 2 die overgebleven zijn; 1 is door de dorpsjeugd gemolesteerd) in winterse omstandigheden gefotografeerd. Tekst en sneeuw – een gelukkige combinatie.

 

Met 1 van de producenten (de leidse smid Sjaak van der Geijn) denk ik na over het ontwikkelen van een letter afgestemd op het toepassen aan een brugleuning. Ook omdat de meeste bruggen in Nederland van een naam zijn voorzien.

olderbekoop

 

In Olderbekoop, Friesland, organiseert het dorp al meer dan 40 jaar een kunstroute. Open Stal heet het, en inderdaad zijn een aantal stallen omgebouwd tot expostiegelegenheid. Ook zijn er werken in de openbare ruimte te zien. Van mijn hand zijn er drie bruggen in een parkje voorzien van teksten. Een sympathiek project met een enthousiaste organisatie: leuk om eens te gast te zijn in een totaal andere omgeving en mentaliteit vergeleken met de randstadcultuur.

vissen

 

 

 

Vissen, een aansprekende titel die nauwelijks uitleg nodig heeft. De precieze wijze waarop de japanse kunstenaar Kawahara Keiga, in opdracht van Siebold, vissen heeft na-geaquarelleerd is overtuigend. Op de een of ander manier is de Japanse wijze van kijken er in terug te zien. Voor de tentoonstelling Vissen, van Haai tot Koi heb ik een soort golfstructuur getekend in illustrator en dat in allerlei varianten terug laten komen. De tentoonstelling, in het SieboldHuis, loopt t/m 8 juli.

shadows on my mind

Toen ik het zag gelijk maar een foto van gemaakt: de schaduw van de naamgever van het SieboldHuis op de ramen van de voorgevel.Over de half-transparante folie was ik niet eens zo tevreden; net een tikkie te subtiel. Maar de zon erop maakt alles anders:

er verschijnt een heel realistisch portret van Von Siebold.

nieuw!

Dit jaar begint goed: onze hakijk-site in aanbouw is al behoorlijk ver… De site wordt gebouwd door Helene Timmers uit Utrecht, en geen digibrug ging haar te ver. Onze huidige site was oud, gedateerd en we vonden dat het allemaal beter kon.
De structuur is klaar: nu nog de vulling. En dat is vooral kiezen en afwegen.

Omdat we al bezig zijn met de aankondiging hebben we daar heel ouwerwets een briefkaart voor ontworpen, met nog gedateerder een postzegel erop; uiteraard naar eigen ontwerp. Model voor de postzegel stond ons logo (ook al meer dan tien jaar oud!) in een speelse opstelling.

 

countdownNu is het aftellen, het jaar 2011 is zowat om…
Onlangs heb ik een fotoserie gemaakt van cijfers-op-straat-typografie. Eerder al (zie het bericht van 27 april) heb ik daar een voorbeeld van laten zien.
Als ik tijd heb zal ik meer voorbeelden laten zien van mooie huisnummers – als tegenwicht voor het ratjetoe van design en andere lelijkheid die vaak ook nog onleesbaar is (zie de ansichtkaart uit een reeks die ik met fotograaf Marc de Haan maakte voor Leiden Noord, mooinoord).
In Leiden is onlangs een boekje verschenen met historisch verantwoorde leidse kleuren – bedoeld om huisschilders houvast te bieden. Graag zou ik daar een boekje aan willen toevoegen met aanwijzingen voor mooie huisnummers. In Leiden ken ik een voorbeeld daarvan ontworpen in de Leidse stijl. Misschien anoniem door van Doesburg ontworpen? Wordt in ieder geval vervolgd!

postzegelformaat


Eindelijk, een postzegel gemaakt! Toegegeven, tegenwoordig wordt het je wel makkelijk gemaakt, iedereen een eigen postzegel, toppunt van individualiteit. Een opdrachtgever van me, Aan Tafel, bestaat 10 jaar en vandaar deze gelegenheidszegel in twee versies. De kopjes had ik al getekend, ooit toegepast in een ontwerp voor de Maxhavelaarmunt van vijf euro.

IKEA universiteit


De sprong van IKEA naar Universiteit Leiden is niet makkelijk te maken. Maar het beeldrijm in de vormgeving van koekjesletters en hekletter helpt wellicht bij een beetje toenadering.
Branding bij IKEA wordt heel serieus genomen, ze verkopen daar ook koekjes in lettervorm. Uiteraard alleen in vier letters te verkrijgen… De vormgeving assioceerde ik onmiddelijk met een teksttoepassing die ik ontworpen heb voor het toegangshek van het academiegebouw in Leiden, de plek waar bullen worden uitgereikt en waar oraties worden gehouden.
Zie ook bericht 18 januari 2011.

naturalis en heen en weer


De sensatie om via Google Earth van boven naar beneden te kijken blijft aanwezig bij mij. Het logo van Naturalis heb ik geschaald en gepositioneerd op het dak van Naturalis, nog steeds het hoogste gebouw van Leiden. Mooi om te zien dat de schaduw van het logo vanuit de lucht prima te lezen is, handig ook voor vliegtuigpassagiers op weg naar Schiphol…
Ook een ander werk van mij in Leiden, de Heen en weerbrug, is op google goed te zien. Daarvan is vooral de plattegrond van de oude stadspoort, in de bestrating weergegeven, goed “leesbaar”. Zie verder ook mijn bericht van 23 december 2010.